CI’da Çin rüzgârı esti | China Today | Sayı 15 | Şubat-Mart 2015 |Sayfa 19 |Ali Balkan

Sabah ve A Haber’in de basın sponsoru olduğu “Contemporary Istanbul-IC” çağdaş sanat fuarında dünyanın 23 ülkesinden 520 sanatçıya ait değerli eserler sanatseverlerle buluştu. Aralarında 2010’dan beri Çin video sanatı koleksiyonerliği yapan Dr. Michael Jacobs’ın gözünden Çin video sanatını anlatan “Now You See-Şimdi gör” sergisi büyük beğeni topladı.

ALİ BALKAN

Çin sanatı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Sergi Sarayı ve İstanbul Kongre Merkezi’nde bulunan fuar alanında gerçekleştirilen Istanbul Contemporary (IC) Sanat Fuarı’nda görücüye çıktı. Fuar, çağdaş sanatçılardan dünya çapında tanınmış Liu Bolin ve Liu Dao gibi Çinli sanatçıları konuk etti. Çin çağdaş sanatı konusu aynı zamanda CI Dialogues programında “Gelecek Bugündür – Çin’de Çağdaş Sanat” ve “Çin’de Sanat Arenası, Piyasası ve Kuruluşları” oturumlarında yer buldu. “Yeni Ufuklar” bölümünde yer alan “Now you see-Şimdi gör” projesi Türk ve yabancı konukların beğenisi kazanıp dikkat çekti.

Sergi, 2010’dan beri Çin video sanatı koleksiyonerliği yapan Dr. Michael Jacobs’ın gözünden Çin video sanatı ise “Now You See-Şimdi gör” başlığıyla sanatseverlerin karşısına çıktı. Böylece, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile Çin Ulusal Sanat Müzesi işbirliğiyle, Tophane-i Amire’de 4 Eylülde açılan “Mürekkebin Ruhu” başlığıyla açılan sergi tamamlandıktan sonra 10 gün bile geçmeden Çin çağdaş sanatı tekrar İstanbullu sanatseverler ile IC’de buluştu.

Fuar, uluslar arası ve Türk koleksiyonerlerin ajandasında önemli bir yer tutuyor. 70 binden fazla sanatseverin gezdiği sanat fuarı uluslararası sanat camiasında kendinden övgü ile bahsettiriyor. Çin çağdaş sanatı içinde yer alan video sanatı, uluslararası arenada fazla bilinen bir konu değil. Dolayısıyla, konuyla ilgili olarak IC Sanat Fuarı’nda düzenlenen panel büyük ilgi gördü. Moderatörlüğünü randian-online.com’un Genel Yayın Yönetmeni Daniel Szehin Ho’nun üstlendiği panelde; sanat eleştirmeni Qilan Shen, Whitney Museum of American Art’tan Chrissie Iles, video heykel sanatçısı Katja Loher ve koleksiyoner Dr. Micheal Jacobs konuşmalar yaptı. Panelistler, Çin’de video sanatının güncel durumunu ayrıntılı bir şekilde değerlendirdiler.

Heroes No Longer, 2008. Video still. Courtesy of Sun Xun and Sha

“Heroes no longer”(2008)Sun Xun

Sürpriz memnun etti

Konuşmacılar, Çin Çağdaş Sanatı içinde video sanatının konjonktürsel olarak batıdaki video sanatından farklı bir yol izlediği dile getirdi. Çin sanatının etkiye çok açık halde olmayıp, kendi yolunu kendisinin çizip, kendi duruşunu ortaya koyduğu anlatıldı. Bu sanatla Çin’i ziyareti sırasında bir tesadüf sonucu tanışan koleksiyoncu Dr. Jacobs, Çinli sanatçıların tek bir alanda değil, birçok alanda eğitim almış olmalarının bu alanı özgün kıldığını söyledi. Koleksiyon ilk olarak mayıs ayında New York’ta görücüye çıktı. Brüksel’den sonra İstanbul’a gelip sanatseverlerle buluştu.

İstanbullu sanatseverler, IC yönetiminin kendilerine yaptığı sürprizden memnun kaldı. “Geçen yıl da bizi Viyana’daki çağdaş sanatla tanıştırdı” diyen Ece Kargı şöyle konuşuyor: “Fuarı gezmeden önce Viyana deyince aklıma ilk olarak ‘Art Nouveau’ gelirdi. Çin çağdaş sanatını görmek için sergiyi gezerken çok şaşırdım. ‘Mürekkebin ruhu’ kurumamıştı bile! Çin çağdaş video sanatı ile karşılaştım ve çok beğendim. Sergide yer alan sanatçılardan Chen Xiaoyun, Cheng Ran, Hu Xiaoyuan, Jiang Zhi,Kan Xuan, Li Ming, Liang Yue, Shiyuan Liu, Sun Xun ve Wang Xin’in eserleri çok etkileyici.. Sanatta sürpriz gerçekten zor, bu bir sanat fuarında daha da zordur. İstanbul Comtemporary bunu yine yaptı. Bu müthiş bir şey.”

Leave a comment